Γενικές Δυσανεξίες

ΚΑΝΤΙΝΤΑ ALBICANS (ΣΑΚΧΑΡΟΜΥΚΥΤΑΣ)

Η καντιντα είναι μύκητας που υπάρχει φυσιολογικά σε όλους μας. Γίνεται πρόβλημα μόνο όταν βρεθεί εκτός έλεγχου και υπεραναπτυχθεί. Μερικοί άνθρωποι το βιώνουν σαν μόλυνση στο στόμα ή στα γεννητικά όργανα, μπορεί όμως να έχουμε υπερανάπτυξη του μύκητα αυτού και στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Η καντιντα διατηρείται σε κανονικά επίπεδα (ισορροπία) από τα άλλα φιλικά βακτηρίδια του πεπτικού μας. Αυτή η ισορροπία μπορεί να αλλάξει κυρίως λόγω μακράς χρήσης αντιβιοτικών, ορμονικής θεραπείας, χημειοθεραπείας, δίαιτας πλούσιας σε επεξεργασμένες τροφές, δίαιτας πλούσιας σε ζάχαρη, δίαιτας που δημιουργεί όξινο περιβάλλον στο γαστρεντερικό σωλήνα, παρατεταμένο στρες, κλπ.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η καντιντα είναι ευκαιριακό παράσιτο, που όπως κι άλλοι μικροοργανισμοί, «ξεγελούν» το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατά την προσπάθεια του να την αντιμετωπίσει. Εάν υπεραναπτυχθεί και εγκατασταθεί, είναι πολύ δύσκολο ακόμα και για τα φιλικά βακτηρίδια του πεπτικού μας να επαναφέρουν την φυσική ισορροπία στην πανίδα του εντέρου, που εμποδίζει την καντιντα να εξαπλωθεί. Σε αυτό το στάδιο ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα και διαπερατό έντερο. Η υπερανάπτυξη της καντιντα μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία και στην γενική ευεξία του ατόμου. Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο γαστρεντερικό σύστημα όπου η καντιντα προκαλεί φουσκώματα και δυσπεψίες άλλα μπορεί να εμφανίσει οπουδήποτε στο σώμα.

ΓΛΟΥΤΕΝΗ (ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ)

Η γλουτένη είναι μια σύνθετη πρωτεΐνη που βρίσκεται στο Σιτάρι, στη Σίκαλη, στη Βρώμη, στο Κριθάρι. Το σιτάρι περιέχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση γλουτένης.

Μια από τις ιδιότητες της γλουτένης είναι η κολλώδης υφή της, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γαστρεντερικά και μεταβολισμού, σε ευαίσθητους στη γλουτένη οργανισμούς.

Όταν με το Alcat test εντοπίζεται ευαισθησία στη Γλουτένη και όχι σε κάποιους επί μέρους σπόρους (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, κτλ) σημαίνει ότι η συγκέντρωση γλουτένης στους σπόρους δεν ήταν αρκετή να προκαλέσει αντίδραση και οι σπόροι αυτοί θα πρέπει να αποφεύγονται προληπτικά. Μερικές φορές μπορεί να εντοπιστεί ευαισθησία σε κάποιο δημητριακό και όχι στη γλουτένη. Αυτό σημαίνει ότι η εντοπισθείσα ευαισθησία οφείλεται σε κάποιο άλλο συστατικό του σπόρου.

Η γλουτένη είναι πολύ δύσπεπτη ουσία και μπορεί να υποθάλψει την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηριδίων ή μυκήτων στο γαστρεντερικό σωλήνα, που μπορεί να συμβάλλουν σε συμπτώματα διάρροιας, φουσκώματος, αερίων, δυσκοιλιότητας και σε ευερέθιστο έντερο.

Κάποιος που υποφέρει από τέτοια συμπτώματα μπορεί να αισθάνεται κουρασμένος, διάφορα σωματικά ενοχλήματα ή κατάθλιψη όταν καταναλώνει προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. Ανάλογα με το επίπεδο αντίδρασης τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να αποφευχθούν εντελώς για ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να επανενταχτούν με ειδική διαδικασία και ειδικές ποσότητες και συχνότητες κατανάλωσης.

ΚΑΖΕΙΝΗ (ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ)

Η καζεΐνη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών (12-15 περίπου) που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά.

Δεν πρέπει να την συγχέουμε με τη λακτόζη (το σάκχαρο του γάλακτος). Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν δυσκολία στην πέψη του γάλακτος είναι δυσανεκτικοί στη λακτόζη που σημαίνει ότι ο οργανισμός παράγει μικρή ποσότητα του ενζύμου «λακτάση» που είναι απαραίτητο για τη διάσπαση της λακτόζης και έτσι αναπτύσσονται βακτηρίδια για να τελειώνουν αυτή τη «δουλειά».

Στο Alcat test υπάρχει περίπτωση να έχουμε θετική αντίδραση στο γάλα και αρνητική αντίδραση σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τα τυρί. Αυτό σημαίνει ότι τα συστατικά του γάλακτος στα οποία υπήρξε αντίδραση, έχουν καταστραφεί κατά τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων αυτών. Έτσι αυτά μπορεί να καταναλώνονται ασφαλώς, ενώ το γάλα πρέπει να αποφεύγεται. Αντίστοιχα, ένα άτομο μπορεί να παρουσιάζει ευαισθησία στο τυρί και όχι στο γάλα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πρόσθετο συστατικό που εισήχθηκε κατά την παραγωγική διαδικασία, π.χ. μούχλα ή μύκητες όπως στο ροκφόρ.

ΛΑΚΤΟΖΗ ( ΣΑΚΧΑΡΟ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ)

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο συμπτωμάτων που εμφανίζονται όταν το σώμα μας δεν μπορεί να μεταβολίσει σωστά τη λακτόζη (ένα φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα).

Φυσιολογικά το σώμα μας διασπάει τη λακτόζη με τη βοήθεια ενός ενζύμου, της λακτάσης. Όταν κάποιος έχει δυσανεξία στη λακτόζη δεν έχει την ικανότητα να διασπάσει τη λακτόζη εξαιτίας της μερικής ή ολικής έλλειψης του ενζύμου λακτάση. Το αποτέλεσμα είναι η λακτόζη να περνάει στο παχύ έντερο και να έχουμε διάφορα συμπτώματα.

ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ (ΣΑΚΧΑΡΟ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ)

Η δυσανεξία στη φρουκτοζη οφειλεται στη μειωμένη απορρόφηση σακχάρων φρούτων. Η φρουκτόζη και η γλυκόζη αποτελούνται από ένα μόνο μόριο σακχάρου και δε χρειάζονται διάσπαση από τα πεπτικά ένζυμα. Μεταβολίζεται κυρίως στο ήπαρ (και σε µικρότερο βαθµό στο λεπτό έντερο και τους νεφρούς). Στη συνέχεια προσλαμβάνονται από τα κύτταρα και καίγονται για παραγωγή ενέργειας. Ατομα δυσανεκτικα στη φρουκτοζη υποφέρουν από κοιλιακούς πόνους, εμετούς, μετεωρισμό (φουσκώματα) κ.α.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ


* Όνομα:
* E-mail:
  Μήνυμα:
* Κωδικός
  επαλήθευσης:
=
* = Υποχρεωτικό πεδίο

Λ.Κηφισίας 71 (έναντι Αγίας Τριάδος),
Αμπελόκηποι, Αθήνα,
Τ.Κ. 11523,
Τηλ. 210 9352101
E-mail: info@antismokinghealthhouse.gr