Οι αριθμοί μιλούν

Στριφτό ή σε πακέτο, σε μορφή πούρου ή ως καπνός πίπας, το κάπνισμα αποτελεί μια συνήθεια που σήμερα ευθύνεται για το θάνατο περισσοτέρων ανθρώπων απ’ότι τα ναρκωτικά, οι ανθρωποκτονίες, το αλκοόλ και τα τροχαία ατυχήματα συνολικά.

Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι πρώτη σε καπνιστές στην Ευρώπη ενώ κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε αριθμό καπνιστών παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα το 42% των γυναικών ηλικίας 26-40 ετών καπνίζει.

Πριν κλείσουν τα 13 τους χρόνια, πολλά κορίτσια αρχίζουν το κάπνισμα.

Στη χώρα μας καπνίζονται 78.000.000 τσιγάρα την ημέρα. Σε κάθε άτομο αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 2.700 τσιγάρα το χρόνο, δηλαδή 7.5 την ημέρα για ολόκληρο τον πληθυσμό. Έτσι καταναλώνονται 2.5 φορές περισσότερα τσιγάρα από το μέσο όρο κατανάλωσης στην Ευρώπη.

Σε άνδρες 40-45 ετών το κάπνισμα αυξάνει από τρεις έως έξι φορές τον κίνδυνο εκδήλωσης θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου.

Με δεδομένο ότι οι καπνιστές σήμερα σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τους 1.100.000.000, υπολογίζεται ότι έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100.000.000 άνθρωποι και ένα μεγάλο μέρος αυτών θα είναι νέοι.

Ο συνολικός αριθμός των καπνιστών στην Ευρώπη αγγίζει σήμερα τα 215 εκατομμύρια. Κάθε χρόνο 3,5 εκατομμύρια θάνατοι από τσιγάρο.

Το 72,5% των καπνιστών καταναλώνει τσιγάρα με περιεκτικότητα σε πίσσα> 10mg.

4000 περίπου βλαβερές ουσίες,55 από τις οποίες είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες, όπως το βενζοπυρένιο, η νιτροζοκορνικοτίνη, οι αρωματικές αμίνες, τα βινυλοχλωρίδια και τα ραδιενεργά στοιχεία ( π.χ. παλώνιο210 ) Ωστόσο, εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί την κυριότερη αιτία πρόκλησης καρκίνου, το κάπνισμα ευθύνεται και για μια σειρά σοβαρών νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες.

Μελέτη του ΕΛΙΚΑΡ μεταξύ Ελλήνων καρδιολόγων και παθολόγων έδειξε ότι το 40% των ιατρών καπνίζει, αλλά με σαφέστατα μειωμένο αριθμό κατανάλωσης τσιγάρων σε σχέση με το γενικό πληθυσμό ( περίπου 10-15 την ημέρα ).

Το κάπνισμα τσιγάρων από μαριχουάνα και χασίς προκαλεί σημαντικά περισσότερες βλάβες στους πνεύμονες σε σύγκριση με το κάπνισμα τσιγάρων από καπνό. Το κάπνισμα 3 τσιγάρων από μαριχουάνα προκαλεί την ίδια ζημιά στους πνεύμονες όπως το κάπνισμα 20 τσιγάρων από καπνό. Οι χρόνιοι χρήστες κάνναβης παρουσιάζουν με σημαντικά μεγαλύτερη συχνότητα οξεία και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα . Τα τσιγάρα κάνναβης περιέχουν γνωστά καρκινογόνα σε συγκεντρώσεις που είναι κατά 50% ψηλότερες σε σύγκριση με τα τσιγάρα καπνού. Επίσης τα τσιγάρα κάνναβης εναποθέτουν στο αναπνευστικό σύστημα 4 φορές περισσότερη πίσσα από τα κανονικά τσιγάρα.

Η άμεση επίδραση της νικοτίνης στο σώμα διαρκεί μέχρι και τριάντα λεπτά μετά την άφιξή της στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, η περιεκτικότητά της στο αίμα μειώνεται κατά 50% μέσα σε μισή ώρα μετά από μια εισπνοή καπνού και κατά 75% στα τρία τέταρτα της ώρας, εξαφανίζεται δε από το αίμα σε δύο με τρεις ώρες. Η δράση των ορμονών που εκκρίθηκαν διαρκεί, επίσης, μισή ώρα περίπου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ


* Όνομα:
* E-mail:
  Μήνυμα:
* Κωδικός
  επαλήθευσης:
=
* = Υποχρεωτικό πεδίο

Λ.Κηφισίας 71 (έναντι Αγίας Τριάδος),
Αμπελόκηποι, Αθήνα,
Τ.Κ. 11523,
Τηλ. 210 9352101
E-mail: info@antismokinghealthhouse.gr